De snackhag is het stadium van de gefrituurde Mars-reep voorbij. Op TikTok zie je veel bijzondere eetcombinaties voorbijkomen die soms ook worden overgenomen door winkels en restaurants. Denk aan de crompouce, de kruising tussen een tompouce en een croissant. Of de door TikTok beroemd geworden Dubai-reep, een chocoladereep met pistache vulling en heel fijngesneden filodeeg. Ook op TikTok gezien in Amsterdam: het XXL-patatje truffelmayonaise ter grootte van een kleuter. Tussen alle gekkigheid ontdekte ik iets wat ik dan weer wel leuk vind.

TikTok aan en eten maar

Maar eerst dit. Veel van de TikTok-eetfilmpjes gaan via de frituurpan naar de kijker. Er worden heel wat vette happen gebrouwen, als je ze zo bekijkt. Van sommige frituurexperimenten moet je al griezelen voordat het mandje in het vet wordt ondergedompeld en op andere momenten denk je: wat origineel, dat zou misschien best nog wel eens lekker kunnen zijn ook.

Toch zijn er nog heel wat Nederlanders die de vertrouwde gang naar de snackbar in ere houden. Het aantal snackbars neemt overigens wel af, zij het langzaam. In 1997 waren er in Nederland zo'n 5700 snackbars. Tel daar de mobiele units bij op en je komt uit op zo'n 6500. Vandaag de dag hebben we nog zo'n 4800-5000 snackbars over. Altijd leuk om te kijken wat er nu het meeste wordt besteld in de snackbar.

Op 1 in snack top 10

Volgens Van Geloven, de grootste snackfabrikant van Europa, staat de frikandel op nummer 1. Het is een Nederlandse uitvinding van de Dordtse firma De Vries die nog nooit van TikTok had gehoord toen zijn megacreatie het levenslicht zag.

Staat de frikandel op de eerste plaats, de kroket komt er direct achteraan. Overigens heeft de 'gewone' draadjesvleeskroket bij Van Geloven nog meer dan veertig andere kroketsoorten erbij gekregen. Verder op het favorietenlijstje staat de kaassoufflé, Carrero, Berehap, bitterballen, Kipfinger, Kipkorn, Sito Gold, hamburger en bamischijf.

Pimp je patat op

Nog even terug naar TikTok. Daar zag ik verschillende filmpjes van mensen die afgebakken friet oppimpten in het wafelijzer, al dan niet met een gesnipperd uitje. Geraspte kaas tussen de patatprak zorgt ervoor dat de patat een wafel wordt. Eventueel een frikandelletje ertussen met ketchup en mayo en snacken maar. Of toch maar een patatje oorlog van de snackbar?

 

bron: Van Geloven https://bit.ly/44yjYcE